Skriv sökord

Anna Kuru får Sparbanken Nords litteraturstipendium

I samhället
Anna Kuru, litteraturpris, Sparbanken nord
Författaren Anna Kuru tar emot litteraturstipendiet av Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord i Kiruna. Foto: Peter Pääjärvi.

Senast uppdaterad: 3 december, 2021

Sparbanken Nords litteraturstipendium 2021 går till författaren Anna Kuru. Stipendiet delades ut av Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord i Kiruna, under föreläsningsserien “Biblioteket presenterar” på Scandic Ferrum den 2 december.

Motiveringen lyder:

“Anna Kuru lyser starkt som en ny stjärna på deckarhimlen. Hennes spänningsromaner om bilmekanikern Allis har fått en helt ny publik att få upp ögonen för Kiruna: fjällvärld, gruvstad, stadsomvandling, älgjakt och pimpelfiske på Torneträsk. Anna skriver med nerv och närvaro och en stark förankring i samtiden och lokalsamhället, och tar därmed en självklar plats i Kirunas litterära historia och berättartradition.”

Anna Kuru har gett ut tre deckarromaner på Modernista förlag som alla ingår i Kiruna-trologin; Den första frosten, Norrskensnatten och Gryningsjakten. På eget förlag har Kuru också gett ut kortromanerna Islossning och Den vita rosen samt den personliga berättelsen Till våren är jag där som tar upp ämnet organdonation.

Årets bästa deckare 2020

Anna Kuru är bosatt i byn Holmajärvi utanför Kiruna och det märks i hennes berättelser. Hennes bok Den första frosten blev vald till en av årets bästa deckare 2020 av DN:s Lotta Olsson som skrev: “Lysande knivskarpt kammarspel om Allis, en ung bilmekaniker i Kiruna.”

Sparbanken Nords Litteraturstipendium delas ut i samarbete med Kiruna Bokfestival för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna. Pristagaren ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Kiruna inom det litterära området.

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor.

Sparbanken Nord har kontorsverksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med egen telefonbank. Med en affärsvolym på drygt 58 miljarder kronor och 185 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. En stor del av vinsten avsätter banken till hållbar utveckling på olika nivåer och i olika områden i lokalsamhället.

www.sparbankennord.se

Dela sidan: