Skriv sökord

Fokus på företagandet under tisdagens Almedalsseminarium

Almedalen Opinion Sparbanksperspektiv
Almedalsseminarium
Josefine Nygren Uppling, moderator, Ewa Andersen, Sparbankernas Riksförbund, Günther Mårder, Företagarna occh Jörgen Kennemar, Swedbank på Almedalsseminariet Hur får vi fart på sysselsättningen i kölvattnet av coronapandemin?

Senast uppdaterad: 8 juli, 2021

Sparbankerna har många företagskunder och satsar mycket på Ung Företagsamhet och andra engagemang för entreprenörer runt om i landet. Eftersom företagandet är så viktigt diskuterade vi detta i flera seminarier under tisdagen på digitala Almedalsveckan.

I första seminariet deltog Anette Rhudin som jobbar med Navigator, vilka hjälper små och medelstora företag som har ambitionen att växa.
– Företagen får hjälp av fyra navigatorer som har bakgrund som entreprenörer. De kommer med kunskap och erfarenhet utifrån. I och med pandemin sker alla möten digitalt, och då finns inga gränser var ifrån navigatorerna kommer.

Sparbankernas Riksförbund har valt att satsa på Navigator och därför bildat en stiftelse, som har till ändamål att få små och medelstora bolag, skalbara bolag, att växa och utvecklas och därmed skapa fler arbetstillfällen.
– Sparbankerna är småföretagarnas bank. Vi hjälper företag runt om i hela Sverige. Men det måste bli proportionalitet i regelverken även för småföretagare. Samma regler kan inte gälla för ett multinationellt storföretag som för småföretagare, sa Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund.

Günther Mårder, vd på Företagarna berättar att 70 procent av småföretagen vill växa men kan behöva hjälp att ta nästa steg. Där kan Navigator komma in och stimulera företaget att växa berättar Anette.

Hemarbete kan skapa klyftor i samhället

Günther vill se en förändring i småföretagares mentalitet att det här kan jag göra själv.
– Anställ personal och gör det du är bäst på istället, att vara entreprenör.

Självklart lyftes även pandemins påverkan denna dag. Många företag har inte märkt någon skillnad i effektivitet när de anställda jobbar hemifrån. Men Günther är orolig att det kommer bildas en ny klyfta i samhället mellan de som kan ställa krav om att få jobba hemifrån i framtiden och de som absolut inte har möjlighet till det.

Något som framkom i årets Småföretagsbarometer, som vi gör tillsammans med Företagarna och Swedbank, är bristen på kompetens och Ewa understryker vikten av fungerande infrastruktur så att fler kan pendla till utbildningar för att sedan få jobb där de bor.
– Även utbildningarna behöver anpassas efter arbetsgivarnas behov. Var finns jobben? Vad behövs för utbildningar? Dagens utbildningar är ofta för teoretiska, det behövs yrkesutbildningar, avslutar Ewa.

Se seminarierna i efterhand

Alla Sparbankens seminarier går att se i efterhand antingen på Almedalen play eller på nedan länkar.

Hur ser framtidens företag och företagare ut?

Seminarium om årets Småföretagsbarometer arrangerat tillsammans med Företagarna och Swedbank:
Hur får vi fart på sysselsättningen i kölvattnet av coronapandemin?

Saknas kapitalförsörjning utanför storstäderna?

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: